Honing uit nijlen

Honing

uit Nijlen

Ambachtelijke raathoning uit Nijlen.

Raathoning

 Wat is raathoning?

 • De meest pure honing is raathoning, aangezien ze niet verwerkt (geslingerd en gefilterd) wordt.
 • Raathoning is gewoon honing in zijn natuurlijke omgeving

Gebruik:

 • Het wordt gebruikt om zo te eten of om op een warme toast te leggen. De was verteert niet, maar blijft enkele dagen aan de maagwand kleven. Zo vormt het een beschermend laagje tegen overtollig maagzuur.
 • Raathoning kan helpen bij bepaalde vormen van astmatische bronchitis; aandoeningen aan mond- en keelholte. Bij verkoudheid, hoesten, keelpijn en sinusitis, bloedend tandvlees en parodontose.
 • Het is een goed alternatief voor mensen die propolis niet kunnen verdragen.

RaatHoning

puur natuur!

Onze bijen vinden hun nectar in het samenvloeiingsgebied van de Kleine Nete en de Grote Nete, zo’n 22 km ten zuidoosten van Antwerpen en zo’n 24 km ten noordoosten van Mechelen
in de kempische gemeente Nijlen, een gemeente met 1001 facetten, onze honing kan dus niet anders dan schitteren!

Onze honing wordt na het oogsten niet geslingerd, maar geperst of indien gewenst in mooie stukken versneden om onmiddellijk te gebruiken.
Raathoning is duurder dan geslingerde honing. De voornaamste reden is dat het oogsten aanzienlijk minder frequent kan gebeuren. De raten worden versneden, waardoor de bijen helemaal opnieuw moeten beginnen met bouwen aan hun korf alvorens ze nieuwe nectar kunnen verzamelen. Bij geslingerde honing worden de lege raten gewoon terug in de bijenkast gestoken.

Ons assortiment biedt twee producten met raathoning. Enerzijds een blokje pure raat, gewoon versneden en verpakt, afkomstig uit onze eigen kasten. Anderzijds is raat ook verkrijgbaar in een pot van 250g – 500g – 1kg

 

 

Ambachtelijke

Raathoning

Honing afhalen

Na de honingoogst in augustus
kan bij ons aan huis verse honing worden afgehaald
in glazen potten van verschillende groottes, op voorwaarde dat er genoeg honing overblijft voor de bijen.

Helaas door de vreemde winters en bizarre najaren blijft het moeilijk om als bio-dynamische imker voldoende honing te oogsten om te verkopen en belanden daardoor de meeste potten bij familie en vrienden.

Onze honing verschilt van smaak en kleur naargelang van welke bloesem de bijen hem geoogst hebben.

 • De kleur van verse honing gaat van lichtgeel tot donkerroodbruin in alle tinten (naargelang de bloesem waar hij van geoogst wordt en de bij),
 • Honing heeft ook een andere kleur in gekristalliseerde vorm dan in lopende vorm
 • Honing is eigenlijk het eindproduct van nectar, (plantensappen, uitscheidingen van insecten), die en bewerkt en verzameld zijn door bijen,
 • De bijen verzamelen deze nectar die 50 tot 80 % uit water bestaat,
 • Deze nectar wordt door de bijen opgeslagen in raten,
 • De opgeslagen nectar wordt ingedamd door ventilatie zodat er uiteindelijk honing ontstaat,
 • 70 % uit snelle suikers, glucose, sacharose en fructose (Die hebben als pluspunt dat ze snel door het lichaam worden opgenomen),
 • De overige 30 % bestaat uit hormonen, water, enzymen, organische vetzuren (conserverende eigenschapen), eiwitten, vitaminen,
 • Deze laatsten zijn vooral vitaminen uit de B groep, we zetten ze even op een rijtje, stuifmeelkorrels en mineralen waaronder vooral, mangaan, ijzer, fosfor, koper,
 • De zuren zijn vooral vrije aminozuren,

Honingraat

Vers honingraat kan je bestellen vanaf eind augustus.
Na de honingoogst in augustus kan je deze aan huis komen afhalen.
[contact-form-7 id=”4″ title=”Contactformulier 1″]

Biologisch dynamisch imkeren

Imkeren

Biologisch dynamisch

 

‘De imme, een organisch geheel’.

Imme betekent één organisch geheel van werksters, koningin darren en raatwerk. Deze vier elementen zijn sterk met elkaar verbonden en het ene mag niet van het andere gescheiden worden. Doet men het toch, door bijvoorbeeld de koningin weg te nemen en een nieuwe vreemde moer in te voeren, dan pleegt men als het ware heiligschennis en vraagt men om problemen.

Biologisch dynamisch imkeren met de Warre-kast

Op basis van deze theorieën proberen wij  het biologisch-dynamisch imkeren hoog in ons vaandel te dragen dragen en aan te moedigen.
Een Warre-kast is daarbij een heel aangename kast en manier van werken om het  mogelijk te maken, zoveel mogelijk het biologisch dynamisch gedachtegoed toe te passen in onze imkerij.
Dit door oa geen kunstraat, vreemde moeren, suikervoeding, verenigen vóór de winter toe te passen.
De relatie imker en imme, is zodanig opgevat dat de imme er beter van wordt en niet de imker, maw de bijen staan centraal voor ons  en niet de honingopbrengst!

Gebruik van kunstraat

Door gebruik te maken van kunsttraat kan men raten wisselen, maar … hiermee haalt men het hele huishouden van de imme onderste boven. Elke imme bouwt haar eigen skelet (de raten) in een eigen vorm, ritme en behoefte. Van deze eenheid moet men afblijven.

In de hedendaagse bijen kasten hangen de ramen 38,5 mm hart op hart van elkaar. De natuurlijke afstand is 35 mmo Bredere straten hebben een groter warmteverlies. Dit vraagt niet alleen meer energie van de bijen, maar een minder goede warmtehuishouding bevordert ook de ontwikkeling van de varroamijt.

Het gebruik van kunstraat heeft nog andere gevaren. Wanneer we in het voorjaar een volk ruimte geven door een bak boven het volk te plaatsen, gaat men in tegen de natuurbouw: de bijen willen van boven naar beneden bouwen. ‘Men mag zich er dan ook niet over verbazen dat er immen zijn die zich verweren, die steken.’ We moeten dus uitbreiden onder het volk in plaats van erboven.

Invoeren van een vreemde moer

Een jonge koningin die opgekweekt en geboren is in een eigen zwerm, bezit ‘een kwaliteit, een vuur en licht waarmee de bijen zich verbonden voelen’. Een vreemde koningin invoeren, is een hachelijke onderneming, waarvoor we kunstgrepen moeten toepassen, die dan nog meestal mislukken. De ingevoerde moer kan geen verbinding aangaan met de imme, ze blijft een vreemd orgaan dat wordt afgestoten.

Suikervoeding

Alle honing wegnemen en er ter vervanging suiker voor geven, is een regelrechte ramp. Honing is veel meer dan voedsel, het is tevens de bron voor kracht en vorm binnen de imme. Honing heeft een binding van de imme met de seizoenen en het gebied waar zij haar voedsel verzamelt. De imme is een zonnedier. De suikers die wij voeren hebben met de aarde te maken en hebben geen binding met de imme. Ze zijn een dode stof. Op de duur zullen de immen uit elkaar vallen en sterven.

Helaas is het voor ons soms toch nodig dat we bijvoeren; we trachten er wel voor te zorgen dat de bijen kunnen overwinteren op hun eigen honing en halen dus nooit alles weg maar laten min 12 kg achter voor hen

Verenigen voor de winterzit

Het samenvoegen van twee immen voor de inwintering is een zware belasting. Het blijven immers twee vreemde organen, die zich niet verbonden voelen. Dit zorgt voor veel onrust tijdens de winterzit. Pas in het voorjaar wordt het evenwicht hersteld: langzaam sterven de oude bijen en omringt de koningin zich met haar eigen broed om weer imme te worden.

Verbinding imme en imker

Elke imme heeft een eigen karakter waarmee de imker in harmonie moet omgaan, met niet alleen het verstand, maar ook met heel het hart. Zo ontstaat er een sfeer, een verbinding tussen de imme en de imker.

bron http://www.konvib.be/

De Methode zelf :

– Een volk benaderen als één geheel. Dat betekent dat we vermijden om bijen te wisselen van kast, om nieuwe koninginnen te introduceren, om broed te verhangen enz…
– Bijen bouwen alle raten zelf. Geen gebruik en hergebruik van wastafels.
De bijen bepalen dus ook de celgrootte.
– Elk volk mag de hoeveelheid darren bevatten die het zelf bepaalt.
– De kast wordt minimaal geopend. Bij sommige kasten is dat maar twee maal/jaar.
– De bijen overwinteren op eigen honing.
– Alleen “overschotten” aan productie worden geoogst (honing, propolis. ..)
Het oogsten van honing kan absoluut maar mag de nodige wintervoorraden niet aantasten.
Vaak worden honing en raten samen geoogst. (Raten worden niet hergebruikt)
Honing wordt daardoor geperst en niet geslingerd.
– Het bijvoederen gebeurt alleen wanneer dat “onvermijdelijk” is en best met eigen honing. Dat betekent geen gebruik van geraffineerde suiker. Hoogstens in noodgevallen als er bijv.  geen betrouwbare honing beschikbaar is.
– Alleen natuurlijke bevruchting.
– De bijen laten zwermen om zich te vermenigvuldigen.
– Geen gebruik van “kast-vreemde” producten. In de kasten zelf worden geen producten gebruikt die daar niet van “nature uit” kunnen in terecht komen.
– Niet reizen met bijenvolkeren.

Onze werkwijze

De Warré-kast

Onze werkwijze

werken met de warre kast.001werken met de warre kast.002werken met de warre kast.003werken met de warre kast.004werken met de warre kast.005werken met de warre kast.006werken met de warre kast.007werken met de warre kast.008werken met de warre kast.009werken met de warre kast.010werken met de warre kast.011werken met de warre kast.012 werken met de warre kast.013 werken met de warre kast.014 werken met de warre kast.015 werken met de warre kast.016 werken met de warre kast.017 werken met de warre kast.018 werken met de warre kast.019 werken met de warre kast.020werken met de warre kast.021 werken met de warre kast.022 werken met de warre kast.023 werken met de warre kast.024 werken met de warre kast.025 werken met de warre kast.026 werken met de warre kast.027 werken met de warre kast.028 werken met de warre kast.029 werken met de warre kast.030 werken met de warre kast.031 werken met de warre kast.032 werken met de warre kast.033 werken met de warre kast.034

 

Honing uit Nijlen

in beeld

Op Bezoek!
Honing Uit Nijlen In Beeld

Responsive Portfolio Powered By Weblizar

maar natuurlijk!

Een bezoekje brengen?

Een bezoekje brengen kan zeker;

meer zelfs we hebben een aangepast programma voor elke leeftijd,

aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Op Bezoek!
Honing Uit Nijlen In Beeld

Responsive Portfolio Powered By Weblizar

een bijenzwerm

Bijen planten zich voort door een nieuwe koningin te kweken.
Rond het moment dat de nieuwe koningin geboren wordt,
zal de oude koningin met een groot gedeelte van de bijen de kast of korf verlaten
en neerstrijken in de onmiddellijke omgeving van de “ouderlijke” kast.
Vandaar gaan ze op zoek naar een nieuwe plek.

Dit doen ze door verkenners uit te sturen die in de directe omgeving gaan zoeken.

De zwerm, hoe het juist in elkaar zit weten we niet, zal dan op basis van de informatie van de verkenners de meest geschikte locatie uitkiezen.
Indien er echter geen geschikte plaats gevonden wordt, zal de zwerm zich in haar geheel verplaatsen en opnieuw verkenners uitsturen.

Alhoewel heel spectaculair, hoeft men van een nieuwe zwerm geen schrik te hebben:
de bijen zijn  niet steeklustig want eigenlijk hebben ze maar één prioriteit: een nieuw huis vinden.
Een zwerm die echter al een dag of meer op zoek is naar een nieuwe plek,
kan wel aggressief worden als men de zwerm te dicht benadert:
alle bijen hebben grote honger en kunnen daardoor behoorlijk slecht geluimd zijn.

Als je een zwerm ziet, is het best om zo snel mogelijk een imker te bellen.
Aarzel niet om ons te contacteren, wij halen deze gratis weg.
De brandweer bellen heeft weinig zin: zij zullen een imker contacteren want bijen zijn beschermde dieren
en mogen niet verdelgd worden.

Indien je ons belt is het volgende zeker belangrijk:

 • waar hangen ze?
 • hoe hoog hangen ze?
 • eenvoudig bereikbaar?
 • 1 uurtje tijd